Καθηγητές Σχολών

Δημήτριος Παπαγεωργίου

Διευθυντής Σχολής Β.Μ. - Διδάσκει Βυζαντινή Μουσική

Γεννήθηκε το 1975 στις Φιλιάτες Θεσπρωτίας. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος Μεταπτυχιακού και Διδακτορικού Διπλώματος στην Ογκολογική Νοσηλευτική. Εργάζεται ως Προϊστάμενος του Ογκολογικού Τμήματος και του Γραφείου Εκπαίδευσης στο Νοσοκομείο ¨Ευρωκλινική Αθηνών¨. Επί 10 έτη ήταν εργαστηριακός συνεργάτης στο ΤΕΙ Αθήνας. Έχει διδάξει δύο έτη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Τμήμα Νοσηλευτικής, ως επισκέπτης καθηγητής (με σύμβαση 407), το μάθημα της Ογκολογικής Νοσηλευτικής. Από το 2015 διδάσλει στο Τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Είναι μέλος του ΔΣ του Εθνικού Συνδέσμου Νοσηλευτών Ελλάδος, Πρόεδρος του Τομέα Νοσηλευτικής Ογκολογίας, ενώ διετέλεσε επί δύο έτη μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Νοσηλευτών Ογκολογίας (European Oncology Nurses Society).

Τα πρώτα μαθήματα ψαλτικής τα έλαβε στην Ήπειρο, δίπλα στον αείμνηστο καλλίφωνο Ιερέα παππού του, Πρωτοπρεσβύτερο Ιωάννη Παπαγεωργίου και στη συνέχεια από τον θείο του Πρωτοψάλτη του Ι. Ναού Ευαγγελιστρίας Αιγάλεω, κ. Ελευθέριο Παπαγεωργίου. Σε ηλικία 16 ετών ξεκίνησε ιδιαίτερα μαθήματα Βυζαντινής Μουσικής με τον Πρωτοψάλτη του Ιερού Ναού Αγ. Σπυρίδωνος Αιγάλεω και τέως Β' Δομέστικο της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας κ. Δημοσθένη Παϊκόπουλο. Επί πολλά έτη παρέμεινε δίπλα του στο Ιερό Αναλόγιο του Αγίου Σπυρίδωνος. Το 1997 έλαβε το Δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής με βαθμό 'Αριστα, από το Ωδείο Αναγέννηση στο Αιγάλεω, με καθηγητή τον εξαίρετο Πρωτοψάλτη του Ι. Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς και Καθηγητή Βυζαντινής Μουσικής κ. Αναστάσιο Μεντάκη.

Από το 2005 έως το 2009 παρακολούθησε το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακής Επιμόρφωσης Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής στο Ωδείο Αθηνών.

Τον Οκτώβριο του 2012 ολοκλήρωσε τις Μεταπτυχιακές του σπουδές στην Ψαλτική, στην Μουσική Ακαδημία στην Φιλιππούπολη της Βουλγαρίας με διπλωματική εργασία την "Ερμηνεία των χαρακτήρων ποιότητας (χειρονομίες),  μέσα από την αναλυτική καταγραφή του Βασιλείου Νικολαΐδου, Άρχοντα Πρωτοψάλτη της ΜτΧΕ".

Έχει κάνει παράλληλα με τις σπουδές του, ιδιαίτερα μαθήματα με τον κ. Λυκούργο Αγγελόπουλο, Άρχοντα Πρωτοψάλτη της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως.

Το 1993 σε ηλικία 18 ετών, διορίζεται Ιεροψάλτης του Μητροπολιτικού Παρεκκλησίου Αγ. Γεωργίου Αιγάλεω. Το 2000 χειροθετείται Αναγνώστης υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νικαίας κ.κ. Αλεξίου και το 2003 διορίζεται Πρωτοψάλτης του Ι. Ναού Αγ. Τριάδος Αιγάλεω, όπου και ψάλλει έως σήμερα.

Το 2001 σχημάτισε Νεανικό Βυζαντινό χορό και το 2007 (σε συνεργασία με τα υπόλοιπα μέλη της Χορωδίας), ιδρύουν τον Βυζαντινό Μουσικό Σύλλογο "Όσιος Θεοφάνης ο Γραπτός".

Έχει υπάρξει μέλος της χορωδίας Μουσικοφίλων Κωνσταντινουπόλεως με χοράρχη τον κ. Δημοσθένη Παϊκόπουλο και της χορωδίας Εστία με χοράρχη τον κ. Θεόδωρο Βασιλείου.

Από το 2001 έως το 2011 δίδαξε Βυζαντινή Μουσική στο Ωδείο Αναγέννηση. Σε συνεργασία με το Ωδείο Αναγέννηση και τον Μουσικό Σύλλογο διοργανώθηκαν 5 Ιεροψαλτικά Σεμινάρια.

Τον Σεπτέμβριο του 2010 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικαίας κ.κ. Αλέξιος τον διόρισε Διευθυντή της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής των Σχολών Μαθητείας της Ιεράς Μητροπόλεως Νικαίας.

Μετά την έναρξη των μαθημάτων στη σχολή, ίδρυσε Μουσικό χορό με την επωνυμία «Νικαίας Ψαλμωδοί». Σε συνεργασία με όλα τα μέλη της χορωδίας και τους συνεργάτες της Σχολής πραγματοποίησαν τον Ιανουάριο του 2011 στο Αιγάλεω, το 1ο Συμπόσιο Σπουδαστών Βυζαντινής Μουσικής.

 

Ο Βυζαντινός χορός « Νικαίας Ψαλμωδοί »Διδάσκει τα θεωρητικά υποχρεωτικά μαθήματα (Τυπικό, Λειτουργική, Υμνολογία)

Γεννήθηκε το 1974 στην Αθήνα, σπούδασε πληροφορική και στη συνέχεια εργάστηκε ως τεχνικός Η/Υ και δικτύων. Είναι εκπαιδευτικός Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ειδικότητας Πληροφορικής. Έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών "Εφαρμοσμένα Πληροφοριακά Συστήματα" με βαθμό Άριστα το 2017.

Έλαβε Δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής με βαθμό Άριστα το 1997 από τη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ι.Μ.Νικαίας και Δίπλωμα Μουσικοδιδασκάλου Βυζαντινής Μουσικής με βαθμό Άριστα από το Ωδείο Αιγάλεω το 2006. 

Έχει υπηρετήσει ως ιεροψάλτης από το 1993 σε Ιερούς Ναούς της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, της Μητροπόλεως Νικαίας και της Μητροπόλεως Μεγάρων & Σαλαμίνος. 

Δημιούργησε το πρόγραμμα "Τυπικό Ιερών ακολουθιών" για Η/Υ, το οποίο είναι η ψηφιοποιημένη μορφή του ΤΜΕ του Βιολάκη. 

 


Παναγιώτης Κωνσταντίνου


Διδάσκει Βυζαντινή Αγιογραφία

Ο Παναγιώτης Κωνσταντίνου γεννήθηκε στο Πειραιά το 1958. Ξεκίνησε να ασχολείται με την αγιογραφία το 1984. Το 1985-1986 παρακολούθησε μαθήματα στο Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού με τους Αγιογράφους κ. Γ. Μπουρζούκο και κ. Γ. Μπαρούνη. Το 1987-1989 παρακολούθησε μαθήματα στο «Ίδρυμα Γουλανδρή Χόρν» με τον Αγιογράφο π. Σταμάτη Σκληρή.
Το διάστημα 1990-1992 διατηρεί εργαστήριο στην Κέρκυρα αγιογραφώντας πλήθος τέμπλων και φορητών εικόνων. Από το 1995 συνεργάζεται με τον Αγιόγραφο Γ. Κόρδη, συμμετέχοντας στην αγιογραφία του Ι. Ναού Κων/νου και Ελένης στη Λειβαδιά.
Ο Π. Ο Κωνσταντίνου έχει αγιογραφήσει τους ακόλουθους Ι.Ναούς και παραλίες.
• 1997-1998 ο Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου στον Αγ. Βασίλειο Κορίνθου.
• 1999 η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στα Αλόνια Κατερίνης.
• 2000 ο Ιερό του Ι. Ναού Αγίου Γεωργίου στο Κοκκάλα Μάνης.
• 2000-2001 η μοναστηριακή εκκλησία της Οσίας της Μαρίας Αιγυπτίας στα Δερβενάκια.
• 2001-2003 στον Ιερό Ναό Υπαπαντή στην Πλατάνα Τριπόλεως.
• 2003 το εξωκκλήσι του Αγίου Δημητρίου στο Τατόι.
• 2004 ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου στο Πεντάλοφο Κοζάνης
• 2005 ο Ιερός Ναός της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στις Φέρρες του Έβρου
• 2008 οι Εισόδους της Θεοτόκου Δ. Φραγκίστας Ευρυτανίας.
• 2010 το Ιερό Ναό Αγίου Θωμά στην Αίγινα.
• 2011 ο Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου του Νέου στην Κορύτσα Ευρυτανίας.

Παράλληλα με τα παραπάνω έργα διδάσκει Βυζαντινή Αγιογραφία στο Μητρόπολη Νίκαιας από το 1999 μέχρι σήμερα.

Είναι μέλος του συλλόγου Αγιογράφων Ελλάδος και ιδρυτικό μέλος του συλλόγου «Εικονουργία». Έχει δε λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις.
• 2001
ΓΑΛΛΙΑ ΑΕΝΑΝ • 2002 ΣΤΟΑ ΒΙΒΛΙΟΥ
• 2003 GALLERY AENAON
• 2004 ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Δ. ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ
• 2005 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Δ. ΑΙΓΑΛΕΩ
• 2008 ΓΚΑΖΙ
• 2009 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Δ. ΑΙΓΑΛΕΩ
• 2012 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Δ. ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ
• 2013 ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Δ. ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ
• 2013 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Δ. ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ

Διατηρεί εργαστήριο Αγιογραφίας στην Αμφιάλη, στην οδό Μυριφύτου 38.

ΤΗΛ. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ: 210-4327787

ΤΗΛ. ΚΙΝΗΤΟ: 6947991394


© 2021 Σχολές Μαθητείας Ιεράς Μητροπόλεως Νικαίας
DMC Firewall is a Joomla Security extension!